5 tips att tänka på när du ska köpa en soffa

 

Att köpa en soffa är ett stort beslut. Soffan är en möbel som måste kunna uppfylla flera olika funktioner på ett smart sätt. På bakissöndagar måste man kunna ligga bekvämt i den och plöja säsonger på Netflix, och efter middagar måste den kunna ge mycket plats åt familj och vänner, och den måste också klara av stökiga småbarn och busiga husdjur. Sen måste den ju så klart också vara snygg!

För att det ska bli enklare för dig att välja den soffa som passar dig bäst har vi satt ihop en smidig liten guide som tar upp allt man ska tänka på inför ett soffköp. Hur stor är ytan där du ska sätta soffan, och gillar du en himmelskt mjuk sittyta eller något med lite mer stabilitet? Läs vidare för att hitta alla frågor du bör ställa dig själv, och när du är färdig kan du bläddra igenom vårt utbud här.

 

1. Vilken sorts soffa ska jag köpa?

Generellt sett så är folk på jakt efter två typer av soffor – inredningssoffor och vardagssoffor. Nu tänker du säkert att alla soffor väl är inredningssoffor, men så här menar vi.

Inredningssoffor

Den här soffan är det som lyfter rummet den står i. Den är det där lilla extra som visar upp din stilfulla smak och är naturligt iögonfallande. För att få till en lyxig och modern känsla brukar den här typen av soffor gärna vara i en färgstark kulör men balansera ut det med lite stramare och enklare former. Sammet är ett populärt för den här typen av soffor och för att komma åt den lyxiga och härliga stilen.

Herald 3-sits i Sicily Green, sammet

Vardagssoffor

Det här är din 9 till 5, dygnet runt jourhavande soffa som förmodligen kommer stå i vardagsrummet. Det är här du plöjer igenom serier, kvällsmyser och kanske tar en skön powernap i.

Alla våra soffor, oavsett stil är sådär magiskt sköna att sitta och ligga i – och ändå håller formen.

SOHO med öppet avslut i sammet – Midnight Blue

2. Hur stor ska min soffa vara?

Våra soffor finns i flera olika storlekar, men för att ge dig en uppfattning om hur mycket plats de tar upp så har våra 2-sitssoffor i genomsnitt ett djup på 90 cm, och en bredd mellan 166-178 cm. 3-sitssofforna ligger mellan 208-231 cm i bredd och 90 cm i djup. Att ha en för liten soffa i ett stort rum kan ge känslan av en aula och mycket luft. En för stor soffa i ett litet rum kan ge känslan av att det känns övermöblerat eller trångt. Tummregeln är att om du tvekar hellre köpa en mindre soffa. Det går alltid att komplettera med en extra fåtölj eller fotpall om det saknas sittplatser.

Herald Soffserie

3. Tänk på stoppningen! Skum, polyfiber eller dun?

Vi har en rad olika stoppningar så att du ska kunna hitta den rätta komforten till din soffa.

Skum är alltid hårdare i början, men det blir mjukare med tiden och håller formen mycket bra. Det är även hållbart, och går inte sönder i första taget.

Polyfiber ligger ungefär mittemellan skum och dun i hårdhet. Detta är ett bra alternativ om du är allergisk mot dun men ändå vill ha ett mjukt material.

Dun är precis lika drömlikt som det låter. Det är ett supermjukt och lyxigt alternativ som man kan sjunka ner i på en gång.

Visste du att alla våra soffor har serpentinfjädring i botten som förlängs när är du sätter dig ner, vilket gör soffan ännu mer bekväm!

Astor 3-sits i ull, Navy med ryggkuddar i dun och skum för en bekväm komfort.

4. Vad gäller med soffben, armstöd?

Astor 3-sits i Weave, Light Grey

Moderna Armstöd: Dessa armstöd är simpla, löper ofta längs hela soffans djup, och har en anmärkningsvärd bredd. De har även mer stoppning, och är bredare än de mer traditionella varianterna.

Smala Armstöd: De här armstöden sitter oftast på soffor med en slimmad design. De har en mellanhöjd, är ganska fyrkantiga, och har en minimalistisk känsla.

Till vänster med moderna armstöd, Singer 2-sits i sammet – Midnight Blue. Till höger med smala armstöd, Herald 3-sits i sammet, Sicily Green

Soffben

Avsmalnande soffben – Dessa skriker skandinavisk design, och de är lika mycket ett designelement som en funktionell produkt. De finns oftast i både ljust och mörkt trä.

Vinklade soffben – Dessa har en mer konventionell stil och tenderar att användas för att ge en lite mer lekful känsla. De är oftast också avsmalnande och klassiskt skandinaviskai sin design.

Rundade – Dessa ben hör oftast ihop med en mer traditionell soffdesign, och de har ofta snidade detaljer. På vissa rundade ben har man även mässinghattar, vilket ger benen en snyggare look.

 

Till vänster med avsmalnande soffben, Astor 3-sits i Weave, Azure. Till höger med vinklade ben i, Herald 3-sits i plysch – Ochre

5. Vad är skillnaden mellan olika tyg?

Sammet Nouveau – Gjort på 100% polyester. Tyget är färgat efter vår egna färgpalett, och vi har 6 sammetsfärger att välja mellan. Det är mjukt och härligt, och skrynklar inte som andra plysch tyger. Martindale värde: 100 000

Plysch Metropolitan – Gjort på 100% bomull. Det här tyget är den ultimata lyxen och vårt mest eleganta tyg. En naturlig sammetsvariant från en italiensk tillverkare. Martindale-värde: 35 000

Ull – Tyget är gjort av 75% ull och 25% polyester. Det är mjukt och varmt att ta på, och har en naturlig känsla. Vecken i yllet hjälper till att fånga in luft vilket är det som ger materialet sin goda isoleringsförmåga.

Väv –Detta är ett starkt och hållbart tyg som är gjort av 100% polyester.

1. Sammet Nouveau, Sicily Green | 2. Plysch Metropolitan, Ochre | 3. Ull, Merlot | 4. Weave, Sand

Det sammanfattar vår guide för de 5 sakerna du ska tänka på när du ska köpa ny soffa online!

Se alla våra soffor