Loftboendets Historia

Loftlägenheter har blivit synonyma med storstäder som New York.

De öppna och stora våningarna skapar i sig en känsla av exklusivitet och framgång, och kvadratmeterpriset utmanar de grundläggande skolmattekunskaperna.

Ett loft har högt i tak, stora fönster och består ofta av ett eller ett par stora rum. Råmaterialet är oputsat och hårt och tegel och betong dominerar ofta. Och det är inte konstigt eftersom dessa lyxvåningar egentligen är gamla industrilokaler som gjordes om till bostäder när stadens invånarantal började växa.

Under 1940-talet höll stadens fabriker till i lokalerna och i de stora ytorna trängdes maskiner, arbetare och arbetshästar. När tillverkningsindustrin flyttade från New York blev loften kvar och stod tomma fram till 1960-talet. Då kom loftvåningarna till användning igen när konstnärer som Andy Warhol gick i bräschen för den tidens konstnärskollektiv.

På 1980-talet blev loftvåningarna vanliga scenerier i Hollywoodfilmer som ”Ghost” och ”Wall Street” och synonymiteten med det stora äpplet var ett faktum. 1982 kom New York City Loft Law som innebar att alla loftvåningar skulle göras om till bostäder och utrustas med rinnande vatten, el och registrerade hyresvärdar. Under 1990-talet kom serien “Sex and the city” och visade upp New Yorks bostadsutbud för världen vilket skapade en hype kring loftvåningarna.

Idag är loften så populära att det inte längre finns tillräckligt med riktiga loftvåningar kvar, istället har byggfirmorna skapat nybyggen som liknar gammeldags fabrikslokaler – bara för att möta efterfrågan hos köparna. Uppskattningsvis är endast 10 procent av alla loftvåningar i New York “riktiga” loft, resten är moderna nykonstruktioner.

De flesta riktiga loft på Manhattan ligger i SoHo och Tribeca, i Brooklyn finns de i Red Hook och Williamsburg. Det finns också flera riktiga loftvåningar i Chelsea. Jakten på lotfvåningarna utgör en särskild avdelning inom New Yorks mäklarfirmor och att hitta och omvandla “råa” loftbyggnader till bostäder är en lukrativ bransch. Men även om det skulle vara en dröm att få husera i en enorm loftvåning på Manhattan bör man komma ihåg att gamla byggnader för med sig en del problem. Det är ofta kyligt och dragigt eftersom originalfönstren byggdes utifrån industriella behov. Eftersom lokalerna använts i tillverkningsindustrier är det också vanligt med asbest eller blyfärg. Ljudisoleringen är inte heller alltid den bästa. Men om det inte bekymrar dig och du har minst 30-40 miljoner över så är loftvåningen en fantastisk investering.