Så avgör du en soffas kvalitet

Ramen

En stabil ram innebär en stabil soffa, låt det vara tumregeln. Du vill att soffan ska vara stadig och därför bör du välja ett hållbart material som ek eller ask. Benen bör vara en del av den övriga ramen, eller fastsatta med skruvar eller bultar. Ett billigt materialval som plywood och fastlimmade ben är ingen bra investering.

Stoppning och fjädring

Den vanligaste stoppningen är polyfibrer och – eller skum. Ju högre densitet, desto bättre hållbarhet. Ett mycket exklusivt material är dunstoppning men denna typ av stoppning kräver dagligt underhåll för att inte sjunka ihop.  Ett åttavägs handknutet fjädringssystem är det mest stabila och exklusiva. Känn med handen efter hur fjädrarna sitter, provsitt och leta efter gnissel och knak vilka är indikationer på att det är en riktig skitsoffa du sitter i. Man kan dock spänna om de flesta fjädrar om de skulle bli slappa över tid.

Klädsel

Välj en hållbar och slitstark textil om soffan ska användas varje dag. Bomull, ull och linneväv är bra val. Sammet kräver mer underhåll men håller länge med rätt skötsel. Blandningar av polyester och bomull tenderar att noppra sig efter ett tag. Skinn är hållbart men dyrt och mocka behöver mycket omsorg.