Så tvättar du dina sammetsmöbler

Så du har investerat i några nya sammetsmöbler? Vad bra! Visst blev vardagsrummet lyxigare? Ajdå, du åt en philadelphiasmörgås i din gula sammetsfåtölj och tappade den? (klantigt ändå). Åh nej, kletade din brorsdotter ner dina duvblå soffkuddar med kinderägg? (Inför barnförbud!) Attans, skvätte dejten ner den moderna men ack så ljusrosa fotpallen med rödvin? (Vi beklagar uppbrottet). Här kommer våra bästa städtips för sammet!

För sammet och andra tyger med lugg kommer det naturligt att bildas avtryck efter ett tag, eftersom luggen böjs på de områden som utsätts för regelbundet tryck. Dessa “sittrosor” kan synas som färgschatteringar vilka bidrar till att tygets yta ser levande ut och ger möbeln med tiden ett elegant och patinerat utseende.

Man kan säga att en sammetsmöbel åldras vackert – om man tar hänsyn till luggens speciella egenskaper. Man ska endast borsta och dammsuga sin sammetsmöbel i luggens riktning, aldrig mothårs. Dammsug möbeln regelbundet, medhårs, för att avlägsna smuts och damm. Införskaffa också en klädroller eller en möbelborste för enklare underhåll. Om ett veck eller märke uppstår rekommenderas ångan från ett ångstrykjärn eller en steamer.

Stryk sedan ut vecket med handen medan tyget är fuktigt. Huvudregeln för alla fläckar är att de ska hanteras med en gång. Vätska sjunker inte ned med en gång utan lägger sig ovanpå tyget. Var därför snabb med hushållspapper eller trasa.  Men hur får vi då bort de inledande och något specifika fläckarna?

 

Philadelphia och Choklad – skrapa bort överflödet från fläcken. Täck fläcken med flytande koncentrerad Galltvål, gnid in rejält. Låt verka ca 15 minuter, gnid på igen med svamp. Torka efter med vatten. Är fläcken kvar? Upprepa vid behov.

 

Rödvin – Blanda ihop en pasta av citronsyra och vatten. Täck fläcken och låt verka i en kvart. Borsta bort smulorna och torka rent.