Så väljer du den perfekta soffan

Enligt ett gammalt kinesiskt ordspråk (eller var det Plaza Interiör?) är det soffan som gör hela vardagsrummet. Det innebär att det krävs lite förarbete när det blivit dags att välja finrummets huvudattraktion. 

De flesta har någon slags soffvision som de format med dyra inredningsmagasin, olika anslagstavlor på Pinterest eller i värsta fall ett tröstlöst knatande i närmsta IKEA-varuhus. Vill du skippa det och lägga din dyrbara tid på något annat istället (har du verkligen sett alla Marvel-spinoffer i kronologisk ordning?) så kan du helt enkelt följa den här listan när du ska välja hemmets nästa kronjuvel

44ff64bb03b8da09baa4738b8803aee3
Storleken har betydelse! 
 

Om du huserar i en pytteliten studentlägenhet kanske du inte kan satsa på det där 8-sitsiga läderschabraket – just nu. Tumregeln är att om rummet är litet behövs en mindre soffa, som gärna får kompensera för sin storlek med funktion och flärd. Men var noga med tumstocken innan du klickar hem drömsoffan!

2. Vem är du?
Din livsstil har betydelse för vilken soffa du ska välja. Vad pysslar du egentligen med i ditt vardagsrum? Sitter du uppkrupen i soffan med en bra bok? Smuttar du på en martini med ytliga kollegor? Ansvarar du oftast för månadens FIFA-turnering med grabbarna? Eller ligger du utslagen framför Mästerkocken efter en slitsam arbetsdag? Var ärlig och välj en sofftyp som speglar ditt sanna jag. Ni kommer ändå spendera ganska mycket tid tillsammans, din soffa och du, så varför inte vara ärlig från första början. 

3. Rätt form!

Soffans form kan hjälpa eller stjälpa hela rummet. Behöver du dela av ett större rum är en L-formad soffa att föredra, medan en rundare modell gör sig bäst i ett mindre rum. Du bör också tänka på vad soffan ska behöva utstå. Har du en sur gammal katt eller ett kladdigt barn? Spiller svärmor alltid sitt kaffe? I sådana fall är det bäst att avstå sammetsmodellen, hur snygg den än må vara, och satsa på något mer robust. Om du inte vill lämna plastskyddet på vill säga…

4. Följ den röda stiltråden

Naturligtvis bör du ta i beaktande hur du inrett ditt vardagsrum i övrigt. En Chesterfield gör sig bäst i en murrig mansgrotta och Rokokosoffan lyfter vilket 1700-tals slott som helst. Med andra ord, låt din inredningsstil kulminera i valet av soffa. 

5.. ..men var inte rädd för att bryta av med en färgklick! 

En antacitgrå soffa är på väg att bli 2010-talets spexiga fondtapet. Vi anser att det är dags att bryta trenden och våga sätta lite färg på det svenska vardagsrummet. Känner du dig inte trygg med en chockrosa divansoffa så kan du alltid mjukstarta med en djärvare fåtölj.

I antikens Grekland sade man alltid “visa mig din soffa och jag skall säga vem du är”. Åtminstone säger vi det nu.