Stora idéer för små bostäder

Om du har ont om kvadratmeter men ändå vill få till känslan av att du huserar i en enorm takvåning kommer här några enkla tips. 

Stora möbler

Välj en större soffa. Små möbler förstärker känslan av att rummet är litet, så välj därför en större soffa som rummets huvudattraktion.

Förvandlingsfaktorn

Välj möbler med inbyggda förvaringsutrymmen, det tjänar du på. Tänk också på att låta mycket av förvaringen sitta på väggarna i form av skåp och hyllor.

Monokromt

Välj ett mönster och håll dig till det. Låt det monokroma mönstervalet gå igen i matta, dekorationskuddar eller varför inte i en serie tavlor?

Less is more

Var sparsam med prydnadssaker. Eftersom du inte har så mycket yta att arbeta med gäller det att välja pynt med omsorg. Less is more i det här avseendet.

Dela smart

Placera soffan som en rumsavdelare – om du kan. Soffryggen kan fungera som en vägg mot vilken du kan placera ett skrivbord eller matsalsbord. Ett draperi kan också fungera som en smart rumsavdelare.

Stora mönster

Välj en stormönstrad tapet. En vågad tapet med stora mönster förstärker illusionen om rummets storlek. Småplottriga tapeter krymper däremot rummet avsevärt.

Från golv till tak

Välj luftiga gardiner och fäst inte gardinstången vid fönstrets överkant utan ännu högre. Bäst effekt får du om du draperar fönstret med en gardinstång som sitter vid taklisten. En platsbyggd bokhylla från golv till tak ger också ett majestätiskt intryck

Inte bara vitt

Även om vitt skapar en känsla av större rymd är det smart att bryta av med skarpa kontrastfärger.

Stora konstverk

Var vågad och smäll upp en stor tavla på väggen. Mindre tavlor kan få rummet att kännas litet och plottrigt. Stora speglar kan också få rummet att kännas större.